Erdoğan, savunduğu doğrulara halkının ona inandığı kadar inanmıyordu — Engin Kurtay

“Doğru olduğuna inandığınız bir şey varsa onu sonuna kadar savunacaksınız!”

——————💪——————

Olga, Ryazan’da ortaokulda okurken yaşadığı bir olayı, “hayatımın en önemli dersiydi” diye anarak anlattır:

Fizik dersinde (Rusya’da fizik dersleri 7. sınıfta başlar) öğretmenleri basit görünen fakat tuzak bir soruyla quiz yapmış. Olga soruyu bir şekilde çözmüş.  Ama sonra bir daha bakmış, emin olamamış, yaptığı çözümü karalamış ve problemi yeniden başka şekilde çözmüş.

Sonraki gün öğretmen sınav sonuçlarını dağıtırken, “Bu soruyu doğru çözen aranızda tek kişi Olga!” demiş, “ama üzerini çizdin ve sonra yaptığın çözüm herkesinki gibi yanlış” demiş.

. .ve o dersi vermiş:

Doğru olduğuna inandığınız bir şey varsa onu sonuna kadar savunacaksınız!

Bu Erdoğan’ın da öğrenmesi gereken bir ders.

2020-2023 arasında hem ekonomi politikasında hem dış politikada 40 yıldır kimsenin yapmaya cesaret edemediği şeyleri yapmaya başlamışlardı: 80’lerden bu yana tartışılmaz görülen neoliberal dogmaları (Merkez Bankası bağımsızlığı, faiz ile enflasyon kontrolü, sıcak parayla tüketim odaklı büyüme, serbest piyasacılık, vb) terketme eğilimindeydiler. Dış politikada da ayrıca Atlantik dayatmalarına karşı duruluyor, Doğu Akdeniz’de milli ve bağımsız bir rota izlemeye çalışılıyordu… Halk, 20 yıllık yıpranmışlığa, büyük bilinmezlere, enflasyona, ekonomik krize rağmen Mayıs 2023’te Türkiye’de ilk kez bir şeylerin değişebileceğini gördü, acı ilacı içmeye razı oldu ve Erdoğan’ın bu politikalarına destek verdi.

Ama Erdoğan kendi doğrularına yeterince inanmıyordu. Mayıs 2023 seçimlerinde bir dönem daha koltuğu garantilediğini görünce direnme iradesi zayıfladı, öncesinde hararetle savunmuş olduğu doğrulardan 180° dönüş yaptı.

Doğru bildiğinizi sonuna kadar savunacaksınız. Yoksa kaybedersiniz.